Design Workshop

2015AV49.402-1024x683
2015AV49.402-1024x683
2015AV49.402-1024x683
2015AV49.437RE-1024x696
2015AV49.437RE-1024x696
2015AV49.437RE-1024x696
M-Highbridge Park and Recreation Center_credit Michael Moran_full
M-Highbridge Park and Recreation Center_credit Michael Moran_full
M-Highbridge Park and Recreation Center_credit Michael Moran_full
20010-Final-Image
20010-Final-Image
20010-Final-Image
interior
interior
interior
models-01
models-01
models-01

About Design Workshop

The Design Workshop is an innovative studio that provides pro bono architectural and construction services to nonprofit organizations while giving graduate architecture, interior design and lighting design students the rare opportunity to both design and build a community facility.

Riverside Park
The 2015 workshop overhauled the 102nd Field House's central interior space and created landscaping and seating opportunities in front of the building. A collaboration with the NYC Parks Department...

2015 The Field House

Sunset Park
The 2014 Design Workshop sought to design and build new locker and changing facilities at Sunset Park Recreation Center, following models implemented at Highbridge and McCarren pools...

2014 Sunset Park Recreation Center

Washington Heights
The re:play Parsons Design Workshop 2013 team started construction late May. Here are some photos to reflect on what they accomplished with only two weeks left of construction...

2013 re:play

Washington Heights
The intent of the 2012 Design Workshop project was to enclose the centered open air peristyle space, enabling year round access to the historic center...

2012 in_flux

Washington Heights
The 2011 Design Workshop designed the Splash House: two poolside pavilions located at the Highbridge Park Pool + Recreation Center. The rec center is a crucial part of the neighborhood...

2011 Splash House

Riverside Park
The 2010 Design Workshop undertook the complete renovation and transformation of an existing stone pavilion in New York’s Riverside Park. This work entailed retrofitting an existing park building...

2010 102nd Street Field House

Parsons
The 2009 DWS undertook the complete renovation and transformation of the design studios of the School of Constructed Environments at Parsons. This work entailed rethinking the nature...

2009 Connect Floor

Catskills
In 2007, The DWS undertook the design and construction of a new 6,000+ square foot pavilion for Margaretville, a small town located in the Catskills of New York with a population of 643 residents...

2007 Margaretteville Pavilion

DeLisle, Mississippi
In 2006, the Design Workshop designed and built an information center and Laundromat for the town of DeLisle, Mississippi, a community that had been hit directly by Hurricane Katrina...

2006 InfoWash

LMCC
2005 Client: Lower Manhattan Cultural Council. Design Workshop Faculty: Karen Frome, David Ruff, Matthew Baird, Terry Erickson...

2005 Interchange: Nassau

Prince George Hotel
In 2004, The Design Workshop undertook a project in collaboration with the “Common Ground Community,” a non-profit organization dedicated to providing supportive housing for the formerly homeless...

2004 Common Ground Community


Situated at the final turn of the running track and the end zone of the football field, the 600 s.f. field house takes its cue from the scale, form, and texture of the industrial neighborhood seen...

2003 Take the Field

Parsons
One of the lessons of The Glass Corner had been the close study of the conventional elements that constitute the interior and the request by The New School/Parsons to construct two small academic...

2002 Thresholds and Extensions of Identity

Tribeca
The 2001 Design Workshop was confronted with its first taste of the “hybrid” program in this conversion of a raw 4000 s.f. loft space characteristic of lower Manhattan’s Tribeca architecture...

2001 Production / Presentation

Parsons
The Swing Room was conceived as “joint” space which serves to bring together both the public and private aspects of the department’s academic life. Designed as a prototype for creating local...

2000 The Swing Room

Parsons
The 1999 Glass Corner project reconfigured a generic sheetrock classroom into a hyper-articulated assemblage of individuated tectonic components that collectively “extended” the room beyond...

1999 The Glass Corner

Latest Posts

Turning Point: A Discussion of Firms in Practice

When: Wednesday, March 1, 6-8pm Where: Center for Architecture; 536 LaGuardia Place Join the AIANY New Practices Committee for a […]

Sheila Johnson Design Center – Light Focus Spring 2017

Each Semester a group of students from the MFA Lighting Design program design and aim the lighting for a new […]